לאחר בדיקה מעמיקה של סיקור ה-BBC את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, עלו האשמות רבות בנוגע לאפליה לרעה של הצד הישראלי בסיקורים שלהם. המבקרים האשימו את השדרנים בהטיה ארוכת שנים נגד ישראל בחדר החדשות שלה, מה שהוביל לחוסר איזון מבחינת דעות פוליטיות בדיווחים. דבר תמוה, במיוחד בהתחשב בכך שלטענת ה-BBC הם חותרים להיות בדעת מרכז פוליטית. הקהילה היהודית העלתה טענות לגבי הסיקור של ה-BBC. האשמות אלו העלו חששות לגבי הטיה גסה בסיקור ה-BBC של הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
מילים יכולות להרוג בדרכים רבות. דעת הקהל מושפעת מאוד מהתקשורת, ואלימות עלולה להתרחש בחיים האמיתיים כאשר מילים בתקשורת, במדיה החברתית ובאקדמיה מעוותות את המציאות. במאמר זה אבחן האשמות רלוונטיות אלו ואחרות כלפי ה-BBC.
הארגון Honest Reporting (דיווחים כנים) הוכיח שלצלמים פרילנסרים שעובדים עם Reuters , AP CNN, וניו יורק טיימס היה ידע מוקדם על התקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023. האתר שלהם העלה חששות אתיים כבדים לגבי הצלמים עם כלי החדשות, אך כל ארבעת הערוצים הכחישו את הטענות.
ערוץ ה-BBC ספגו ביקורת על כך שסירבו להתייחס לחמאס כאל "טרוריסטים", למרות שהממשלה הבריטית קבעה שהחמאס הוא ארגון טרור פושע. בעקבות פלישת חמאס לישראל ב-7 באוקטובר, ה-BBC התייחסו שוב ושוב לאנשי הארגון כ"לוחמי חופש", "חמושים" או "חיילים" ולא טרוריסטים, מה שהכעיס צופים רבים. החלטה זו "הוצדקה" על ידי עורך לעניינים בינלאומיים של ה-BBC, ג'ון סימפסון, בטענה שהמונח "טרור" הוא "מילה טעונה". עם זאת, לאחר שהתמודדו עם תגובה שלילית, ה-BBC הודיעו על שינוי מדיניות והסכימו להתייחס לחמאס כאל "ארגון טרור פושע" על ידי ממשלת בריטניה ואחרים, או פשוט כאל חמאס.
במקרה אחר, ערוץ ה-BBC ספגו ביקורת על כך שמיהרו להאשים את צה"ל בתקריות כמו הפצצת בית החולים הערבי אל-אהלי, ללא ראיות מספיקות. בסמוך לאחר ההפצצה, ה-BBC, בדומה לערוצי חדשות אחרים, מיהרו לייחס את הפיצוץ לצה"ל, בהסתמך על דיווחים של משרד הבריאות בעזה המנוהל על ידי חמאס. זה הוביל להאשמות שווא, דיווח מוטה והפצת מידע שגוי. ה-BBC הודה מאוחר יותר כי לא היה נכון להעלות השערות לגבי הפיצוץ בבית החולים ופרסמו התנצלות, תוך הכרה בצורך בדיווח זהיר ומאוזן יותר במיוחד עיצומו של הסכסוך.
יתרה מכך, בדיווח על המבצע הישראלי בבית החולים אל-שיפא בעזה, מגיש חדשות של ה-BBC ציטט בצורה שגויה דיווח של Reuters, וקבע שהכוחות הישראליים "שמים למטרה/ מכוונים לאנשים כולל צוותים רפואיים, כמו גם דוברים ערבים". עם זאת, בדיווח המקורי של רויטרס הוזכר שהצוותים הרפואיים והדוברים הערבים היו חלק מצבא ההגנה הישראלי שנשלח לבית החולים כדי לסייע לחולים ולצוות. מאוחר יותר ה-BBC פרסמו התנצלות על הטעות, והכירו בכך שהם ירדו מתחת לסטנדרטי העריכה הרגילים שלהם.
אחת הדוגמאות להטיה ארוכת שנים נגד ישראל בחדר החדשות של ה-BBC, כפי שטען עיתונאי לשעבר ב-BBC, היא המקרה של דיווח מנובמבר 2021 על קבוצת סטודנטים יהודים שספגו מתקפה אנטישמית בזמן שנסעו במרכז של לונדון באוטובוס שנשכר באופן פרטי במהלך חנוכה. הסיקור של ה-BBC דיווח כי השמצה אנטי-מוסלמית נשמעה מתוך האוטובוס, אשר הובילה מאוחר יותר לתלונה לרשות התקשורת הבריטית, ובסופו של דבר קבעה כי ה-BBC ביצע "כשלי עריכה משמעותיים".
התוכנית הסאטירית של ערוץ 12 קשת טלוויזיה "ארץ נהדרת" עשתה פרודיה ל-BBC על ההטיה הפרו-פלסטינית הנתפסת בסכסוך המתמשך בין ישראל לחמאס. המערכון, לעג לדיווח של ה-BBC על טענת חמאס כי ישראל הפציצה את בית החולים אל-אהלי בעזה. התוכנית תיארה מארחת וכתב של ה-BBC מתבדחים ומתייחסים בקלילות מוגזמת בנוגע למצב בישראל, בעוד שהמארחת מביעה את רצונה למקרי מוות נוספים והכתב הציג סרטון מזויף מהחמאס כראיה לכך שישראל היא זו שהפציצה את בית החולים, רק כדי להודות מאוחר יותר שישראל אינה אחראית. הפרודיה עשתה סאטירה על חוסר האובייקטיביות של ה-BBC בסיקור הסכסוך. להלן הסרטון:
היו כמה האשמות על הטיה של ה-BBC, כאשר כמה מהם טוענים שהערוץ הפגין הטיה פרו-ישראלית בסיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני. עם זאת, האשמות אלו היו נושא לוויכוח, וה-BBC הכחישו את ההאשמות וקבעו שהם הדגישו את המחיר האנושי ההרסני עבור גם אזרחים בעזה וגם בישראל במהלך סיקור הסכסוך. נראה כי רוב ההטיות הן דווקא כנגד ישראל, כפי שפורט למעלה.
מה משותף למגישה ב BBC שעשתה תנועה מגונה למצלמה בשידור חי (בטעות) ולהטיות השקריות של ה BBC נגד ישראל? אין הרבה משותף. במחשבה שניה, אולי יש משותף: שתיהן מביכות, פוגעניות ומאוד לא מקצועיות.
ל-BBC, כאמצעי חדשות מרכזי, יש אחריות להציג סיקור נטול פניות, אובייקטיבי ומדויק של נושאים מורכבים כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ה-BBC צריך לשאוף לטפל בכל הטענות המבוססות נגדו להטיה בסיקור התקשורתי, ולהפגין מחויבות לניטרליות באמצעות דיווח עובדתי, נקודות מבט מגוונות ותהליכי עריכה גלויים וברורים. רק אז, ערוץ ה-BBC יכולים להבטיח, שצופיו יקבלו הבנה מקיפה ואובייקטיבית של הסכסוך המתמשך הזה.