מרבית התוכן הכתוב שאנשים מייצרים כיום נעשה באמצעות התוכנה המוכרת של Microsoft Word. התוכנה היא קלה לשימוש, בסיסית ונוחה, אך יכולה להיות גם מתקדמת ומשוכללת עבור אנשים שזקוקים לפיצ'רים נוספים. עם זאת, כדי להשתמש בתוכנה ללא הגבלה, יש לרכוש את חבילת Office 365, שהיא אינה זולה, וגם לא רלוונטית להרבה מאוד אנשים. לא כולם זקוקים לתוכנות כמו Excel או Power Point, משום שלא כולם מתעסקים עם נתוני מספרים מתקדמים או טבלאות, או לחילופין – מייצרים מצגות על בסיס קבוע. בסופו של דבר, אנשים משלמים לא מעט כסף על הזכות לכתוב טקסטים, וחשוב שידעו שיש אלטרנטיבות שהן גם נוחות, גם נגישות וגם זולות.
האלטרנטיבה המתבקשת לWord
מרבית המשתמשים בשירותי אופיס זקוקים אך ורק לכתיבת תמלילים וטקסטים בWord, אך נשארים בMicrosoft בגלל ההרגל והנוחות. עם זאת, חשוב להבין שהאלטרנטיבות החינמיות מספקות גם הן שירות אידאלי בדיוק לתחום הזה, ויכולים לחסוך לכם לא מעט כסף. האלטרנטיבה הזמינה ביותר היא זו של Google, שמספקת מעבד תמלילים בסיסי, ללא הרבה פיצ'רים, אך כזה שיכול להפעיל גם קבצי Word ומתממשק עם Office 365 בצורה נוחה. המעבד הוא מאוד בסיסי, והוא חלק מהחבילה הרגילה של Google, כאשר לא מעט אנשים משתמשים בו, ועובדים איתו דרך המערכת המסועפת של Google. עם זאת, הוא די פשוט ובסיסי, אין בו פיצ'רים שמסייעים לכתיבה או לזרימה שלה, והוא אינו חוד החנית בתחום.
התוכנה הטובה ביותר בשוק
לפני שנתחיל בסקירה של תוכנות כתיבה חינמיות שווה להזכיר את תוכנת סקריבנר (Scrivener), שהיא אינה תוכנה חינמית, אך ככל הנראה התוכנה הטובה ביותר בשוק. היא מלאה בפיצ'רים מתקדמים שעוזרים לשפר ולשדרג את הכתיבה, כולל אפשרות מעקב אחר פסקאות רלוונטיות, אחסון פתקים שעוזרים בכתיבה על דמויות ומיקומים, ואף ייצור מסגרת שמסייעת בשטף הכתיבה. התוכנה עוזרת למקסם את יום העבודה שלכם ולהשיג התקדמות משמעותית, במה שבהחלט שווה מבט. אם התקציב שלכם מאפשר לכם ואתם רוצים לשדרג את הדרך בה אתם כותבים, Scrivener היא בהחלט אופציה ראויה וכזו שיודעת למקסם את היכולות שלכם. ועכשיו, לתוכנות החינמיות הטובות ביותר.
מתחילים מהטופ
תוכנת פוקוסרייטר (FocusWriter) היא ככל הנראה תוכנת הכתיבה החינמית הטובה ביותר בשוק. היא עובדת על Windows, Mac and Linux והיא מגיעה עם סט כלים איכותי ונכון מאוד, שכולל אופציה לחסימת הפרעות קשב, טיימרים ושעונים מעוררים, פונקציית שמירה אוטומטית חכמה ועוד. הפיצ'ר המעניין ביותר של FocusWriter הוא זה שנועד לבטל את הסחות הדעת, על מנת שתוכלו לעמוד ביעדים שלכם. FocusWriter מאפשרת לכם להסתיר אפליקציות אחרות והתראות, ואף לעצב בעצמכם את איך שהטקסט יופיע לכם על המסך, על מנת שתוכלו לעקוב אחרי ההתקדמות היומית שלכם. לFocusWriter יש כמה חסרונות, ובראש ובראשונה המוגבלות שביכולת העריכה, אך בסופו של דבר מדובר בתוכנה יעילה שעוזרת לכם להימנע בשיטוט ברשתות החברתיות ויכולה אף להוסיף סאונד של מכונת כתיבה, לאלו מכם שהם קצת אולד סקול.
ללא הסחות דעת, אך כוללת מגבלה טכנית
תוכנת רייטמאנקי (WriteMonkey) היא תוכנת כתיבה חינמית שעובדת גם היא על Windows, Linux and Mac וגולת הכותרת שלה הוא ממשק ללא הסחות דעת, סימונים נוחים וקיצורי מקלדת שימושיים. החיסרון הגדול ביותר של Reitmanki הוא שהיא עובדת רק עם קבצי TXT, דבר שיכול להיות בעייתי עבור חלק מהלקוחות. הממשק הוא מאוד בסיסי ומונע התעסקויות מיותרות עם פיצ'רים שהם אינם רלוונטיים, ובנוסף, נושא הסימון עובד בReitmanki בצורה מצוינת, כך שאנשים שאוהבים למרקר ולחזור לקטעים חשובים בטקסט, ימצאו את הנושא הזה עובד בצורה מושלמת בתוכנה. קל מאוד להתרגל לתוכנה, והיא יעילה מאוד לכתיבת טקסטים קצרים לפוסטים ובלוגים.
הכי קרובה למקור
תוכנת ליברהאופיס רייטר (LibreOffice Writer) היא האלטרנטיבה הקרובה ביותר למקור, שהוא, כאמור, Microsoft Word. לתוכנה יש הרבה מהפיצ'רים שיש לWord, יש לה לא מעט גלריות של טמפלטים והיא תומכת בפלאגינים שונים, אך אין לה אפליקציית מובייל, בניגוד לכמה מהמתחרות הגדולות שלה. מדובר בתוכנת קוד פתוח, שמציעה מגוון רחב של פיצ'רים, אך ללא המחיר שמתלווה להשראה שלה – Word. יש לה מגוון רחב של כלי עריכה, היא תומכת בצורה טובה במגוון שפות, ויש לה אפילו נוכחות גדולה מאוד בפורומים הרלוונטיים, אם אתם מחפשים אחר סיוע. התוכנה עובדת על Microsoft, Linux and Mac, ויש לה עדכונים תקופתיים שמטפלים בבאגים ושדרוגים. עם זאת, חשוב לציין כי אין לה שירותי ענן, וזה מתחבר לחסרון הגדול של החוסר באפליקצייה ייעודית למובייל. כדי לעבוד עם ענן, תצטרכו לעבוד עם Dropbox עם אפליקציות אחסון אחרות. אם אתם עובדים אך ורק בדסקטופ, מדובר בתוכנה נהדרת שתענה על כל הצרכים שלכם.
דגש על עיצוב ונראות
תוכנת סקריבוס (Scribus) היא תוכנת כתיבה חינמית ששמה דגש על עיצוב ונראות. יש לה מגוון רחב של כלי עיצוב מתקדמים, היא עובדת על מספר פלטפורמות והיא מייצאת קבצים בצורה נוחה לפורמט PDF. Scribus עובדת על Windows, Mac and Linux והיא יעילה מאוד כאשר עורכים טקסטים למגזינים או לאתרים מעוצבים. הנראות היא הבסיס לעבודה של Scribus, והיא תוכנה ותיקה וטובה מאוד, שפועלת ומשדרגת את עצמה מאז שנת 2001. העבודה עם Scribus יכולה להיות מאתגרת בהתחלה, ואולי לא מתאימה כל כך לאנשים שעוסקים בטקסטים רגילים, אך כאשר מתרגלים אליה ואל הפיצ'רים שלה, היא יודעת לתת את הערך המוסף. אם עבדתם בעבר עם תוכנת Adobe, אתם תראו את קווי הדמיון ותסתגלו במהירות. מדובר בתוכנה נהדרת לעריכת טקסטים קצרים שצריכים להיראות טוב, ופחות לטקסטים ארוכים, טכניים וסיזיפיים.
לעקוף את מחסומי הכתיבה
תוכנת פרימיינד (Freemind) היא התוכנה המתאימה ביותר לאנשים שנוטים להיכנס למחסומי כתיבה. היא מאפשרת לארגן את המחשבות בצורה מסודרת ולהצליח לעמוד ביעדי הכתיבה בצורה אידאלית. Freemind עובדת על Windows, Linux and Mac, והיא מציעה גמישות, תמיכה בדיאגרמות מורכבות והצגה מסודרת של הערות. עם זאת, Freemind נראית קצת מיושנת, ואין בה הרבה פיצ'רים מורכבים וחדשניים. Freemind יודעת למפות את המחשבות שלכם ויודעת לעזור לכם לגשר על פערים שנוצרו בטקסטים בגלל אותם מחסומי כתיבה. התוכנה מאוד מסודרת ונוחה לשימוש, אם כי היא פשוטה מדי, והיא מתאימה בעיקר לכותבים מתחילים שמנסים למצוא את היכולת שלהם לכתוב טקסטים שוטפים למרות הפסקות כתיבה מאולצות.
אלטרנטיבה יעילה וחינמית
תוכנות כתיבה חינמיות הוקמו מפני שאנשים רבים מחפשים אלטרנטיבה לMicrosoft Word, מסיבות כאלו ואחרות. Word היא תוכנה נהדרת, אך היא גם לא זולה, ומגיעה עם עודפים שלא בטוח שמתאימים להרבה אנשים. היא מציעה התממשקות עם התוכנות הנוספות של Office 365, במה שרלוונטי להרבה מאוד אנשים, אך כאמור, לא לכולם. מרבית האנשים פשוט זקוקים לקבל את האופציה לכתוב טקסטים באורך סביר, ורוצים לא לשלם על הפלטפורמה לכך, שכן זה נראה מובן מאליו שלמחשב יהיה מעבד תמלילים בסיסי. עם זאת, כמו בכל דבר, יש אלטרנטיבות, וחלקן טובות מאוד ואפילו מתאימות יותר למשתמש ממה שהוא מכיר. לכן, שווה לחקור את השוק, להתנסות ולראות כיצד אפשר למקסם את הכתיבה, תוך כדי שילוב פיצ'רים או טיפול בבעיות כמו מחסום כתיבה, הצורך בעיצוב, או התממשקות עם הסלולר.
סקר שוק ובחירה נכונה
המחשב שלנו מציע לנו הרבה מאוד אופציות, וכיום לא מעט מהאופציות הן זולות או חינמיות, מתוך הסתמכות על מודל הפרסום ברשת, שמאפשר להוזיל עלויות על התוכנה והחומרה, אך הסתמכות על פרסום וקנייה אונליין על מנת לשפר את חווית המשתמש. מעבדי תמלילים הם יוצאי דופן בנושא הזה, שכן הם גם חינמיים ולא מצריכים יותר מדי התעסקות שלא נוגעת לעבודה עצמה. כך, קמו להם כמה כלים יעילים מאוד, אם כי גם את חלקם אפשר לשדרג תמורת עלות סמלית (או שלא), כך שהאופציות קיימות, ושווה למצות את כולם לפני שבוחרים את הדרך הנכונה. בסופו של דבר, אנשים כותבים טקסטים לצרכים שונים, ויש להם צרכים שונים בעצמם. חלקם מחפשים אחר יעילות, אחרים אחרי עיצוב ויש כאלו שמחפשים להוריד את הסחות הדעת כדי להצליח לכתוב טוב יותר ומהר יותר. לכל צורך יש מענה, ובמקרה של מעבדי תמלילים, הוא אפילו חינמי לרוב. לכן, השוק הזה שווה בחינה, ולא תמיד צריך ישר לשפוך את הכסף עלOffice 365, ולהשתמש רק בשבריר של מה שהכסף שלכם נותן לכם. תוכנות חינמיות לכתיבה הן איכותיות, טובות, חסכוניות, ונכונות מאוד כיום